Social software

A blog a "közösségi háló" (social software) alkalmazásának lehetőségeit, előnyeit mutatja be az oktatásban. (egyetemi beadandó feladat)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A "közösségi háló"

2008.11.20. 22:00 | riata | Szólj hozzá!

Mi is az a közösségi háló? Clay Shirky írta le először a (tág) definícióját 2002-ben. Szerinte a közösségi háló olyan szoftver, amely támogatja/elősegíti a csoportos tevékenységet.
Fő jellemzői:

- lehetővé teszi az egyének vagy csoportok közötti kommunikációt (ez történhet azonnali üzenet vagy fórum-, illetve bloghozzászólás útján is)

- lehetővé teszi a visszajelzést és/vagy értékelést

- lehetőség van benne kifejezni emberek közötti kapcsolatokat (közösségépítő oldalak) és új kapcsolatokat kialakítani

A közösségi háló fő lehetőségei oktatási szempontból:

- csoportok közötti kommunikáció

- források gyűjtése és megosztása

- együttes információgyűjtés  és az összegyűjtött információ címkézése/indexelése

A közösségi hálók egyre elterjedtebbek a világon, manapság az emberek nagy része ismeri, rendszeresen használja őket és ebből kifolyólag a közösségi háló jelentősen formálja a világ (vagy legalábbis egy részének) véleményét, szokásait, felfogását.

Az Universal McCann összehasonlító vizsgálata alapján a ’social media’ platformok használata jelentősen nőtt az egész világon 2006 és 2008 között. A vizsgálatban megkérdezettek több mint fele (57%) csatlakozott valamilyen közösségépítő hálózathoz, és majdnem ugyanennyien osztottak meg tartalmat (fotó, videó) ilyen jellegű oldalakon.

Az elmúlt egy évben a közösségi oldalak és szoftverek mindegyikének jelentősen nőtt a népszerűsége. Pl. a rendszeres blogolvasók száma ebben az időszakban 11%-kal emelkedett. Így ezen felhasználók száma a megkérdezettek 80%-a. A blogok ma már szinte mainstream médiának számítanak világszerte és együttesen a hagyományos média versenytársai. A világhálón fellelhető több millió blog egyre nagyobb hatással van a márkák megítélésére, harmaduk rendszeresen ír véleményt egyes termékekről, továbbá a megkérdezettek ugyanekkora hányada sokkal jobb véleménnyel van az olyan cégekről, melyek rendelkeznek saját bloggal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://socials.blog.hu/api/trackback/id/tr72780292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása