Social software

A blog a "közösségi háló" (social software) alkalmazásának lehetőségeit, előnyeit mutatja be az oktatásban. (egyetemi beadandó feladat)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Közösségi háló és informális tanulás II.

2008.11.20. 22:10 | riata | Szólj hozzá!

A közösségi háló eszközei (egyelőre) jellegükből adódóan inkább az informális tanuláshoz köthetők. Elterjedt vélemény, hogy mivel a gyerekek „egész nap a számítógép előtt ülnek”, sokkal könnyebben elérhető számukra az informális tanulás. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy mivel nagy az eltérés a hozzáférésben, a gyerekek eltérő mértékű tapasztalatra tehetnek szert az információs és kommunikációs eszközök (ICT - Information and Communication Technologies) terén. Észre kell vennünk, hogy felnő egy olyan generáció, melynek egyik része úgy lubickol ebben a világban, mint hal a vízben, míg mások inkább (az előző hasonlatnál maradva) úgy érezhetik magukat mint a partra vetett hal.

Az informális tanulás elősegítéséhez változtatásokra lenne szükség. Mivel a hangsúly mindig az iskolai oktatáson, az ottani módszereken van, először is szemléletváltásra lenne szükség. Másrészt meg kellene értenünk az iskolán kívüli tanulás folyamatát, de ezen a téren kevés kutatási anyag áll rendelkezésünkre. A kérdés az, hogy egyáltalán hogyan tanulnak az emberek, és az is kérdés, hogy mit kell megtanulniuk? Nem számítva persze azt, hogy meg kell tanítani őket tanulni. Újra kell gondolnunk a tudás és az információ jelentését és összevetni ezeket a tényekkel és koncepciókkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://socials.blog.hu/api/trackback/id/tr6780315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása