Social software

A blog a "közösségi háló" (social software) alkalmazásának lehetőségeit, előnyeit mutatja be az oktatásban. (egyetemi beadandó feladat)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Szöveges alapú közösségi háló II.

2008.11.20. 22:06 | riata | Szólj hozzá!

Syndication (hírfolyam) (pl.: RSS) jelzést küld egy magadott webes forrás változásairól. Így nem kell rendszeresen ellátogatni a weboldalra, csak olyankor, ha a kapott „értesítés” felkeltette érdeklődésünket. Tipikusan hírportálok és blogok esetében használják. Ahhoz, hogy a felhasználó megkapja a jelzést a frissítésekről, telepítenie kell egy ún. aggregátort (feed-olvasó) (pl.: google reader), melyben kiválaszthatja, hogy mely oldalakról kéri az információt.
Ez egy kiváló eszköz lehet az oktatásban. „Blog-alapú” oktatásban az oktató bármilyen tananyagfrissítéséről azonnal értesítést kapnának a diákok és persze az oktató is kapna értesítést, ha valamelyik diák reagál a tananyagra (pl. elkészíti a kitűzött feladatot).

Fan fiction (pl.: fanfiction.net): Ez talán a legkevésbé ismert típusú közösségi háló. Szabad webes publikációt tesz lehetővé olyan alkotók számára, akik valamely más írónak/filmnek/képregénynek/stb. rajongói és rajongásuk tárgyának szereplőit, helyszíneit, eseményeit felhasználva alkotnak saját művet. Azért tartoznak az ilyen jellegű oldalak is a közösségi hálók csoportjába, mivel egy-egy ilyen oldalt azonos érdeklődésű emberek látogatnak, igazi közösségek alakulnak ki, továbbá az alkotók visszajelzéseket, kritikákat kapnak a többi felhasználótól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://socials.blog.hu/api/trackback/id/tr40780303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása