Social software

A blog a "közösségi háló" (social software) alkalmazásának lehetőségeit, előnyeit mutatja be az oktatásban. (egyetemi beadandó feladat)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Szöveges alapú közösségi háló I.

2008.11.20. 22:02 | riata | Szólj hozzá!

blogok (pl.: MySpace): frissíthető személyes weboldalak, gyakran használják internetes napló írására. Egyre több gyerek és fiatal ír saját blogot. Sajnos ez komoly veszélyeket is magában rejt, mivel sokuk személyes adatait is kiadja naplójában, ezzel esetleg kiszolgáltatva magát rossz szándékú embereknek. Ugyanakkor felmérések kimutatták, hogy a bloggerek közötti kommunikáció nagy része (pl. MySpace-en) olyanok között zajlik, akik személyesen ismerik egymást az „offline világban”.

wiki (pl.: Wikipedia) egyszerű feltöltést lehetővé tevő oldalak, melyeken a feltöltött anyagot később mások szerkeszthetik. A „vezérelv”: a csoport tudása mindig nagyobb, mint az egyéné. Ráadásul ugyanaz a csoport az anyag szerkesztője és használója, tehát biztosan olyan tartalmak kerülnek fel, amelyekre az adott csoportnak szüksége van.

Social bookmarking and tagging (pl.: del.icio.us, Cannotea, citeULike): a felhasználóknak lehetősége van könyvjelzőket megosztani, majd ezeket címkézni. Lehetőség van kulcsszavak keresésre, mely pontosan ezeket a címkéket használja. Ezzel egy megadott szóra esetleg sokkal „jobb” találatot kapunk, mintha keresőmotorra bíznánk magunkat, mivel itt szerepet játszik a címkézésben az emberi kreativitás és gondolkodásunk sokszínűsége is.
’folksonomy’: információ rendszerezése felhasználók által létrehozott címkék segítségével.
Hibák/hátrányok: a szinonimák használata ellenőrizhetetlen; az emberi asszociációk sokfélesége pedig nehézséget okozhat a keresésnél.
A különböző oldalak különböző stílusú címkézést várnak el a felhasználótól. Például Flickr játékosabb, a citeULike sokkal „tudományosabb”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://socials.blog.hu/api/trackback/id/tr40780295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása